Professionaliseren, het is een werkwoord dat we vooral bij grote succesvolle multinationals horen vallen. Maar ook Tennis Vlaanderen blijft groeien en dus komt de term ook hier lichtjes om de hoek loeren. Door de stijgende groei de afgelopen jaren werd het voor onze federatie tijd om de organisatiestructuur kritisch onder de loep te nemen en dat resulteert in enkele belangrijke veranderingen. Verandering betekent ook even terugblikken op het verhaal en de evolutie van de organisatie. In 1979 werd Tennis Vlaanderen opgericht onder de naam Vlaamse Tennisvereniging vzw (VTV). De federatie bestond toen uit 2 personeelsleden en 45.000 leden. Dankzij het harde werk van heel wat vrijwilligers in 5 gewestelijke comités werd steeds een vlotte werking gegarandeerd. Al sinds die beginjaren was het de bedoeling om de werking continu te verbeteren en zo professioneel mogelijk aan te pakken. Zo werd er doorheen de jaren een gedreven personeelsteam samengesteld, een team dat vandaag al meer dan 30 fulltime medewerkers telt en zich elke dag vol enthousiasme inzet voor leden en clubs. Daarnaast werd het Topsportcentrum en de bijhorende Topsportschool opgericht en tot slot zijn we al enkele jaren één van de pioniers binnen de sportfederaties qua automatisering en digitalisatie van de sport (administratie van leden, tornooien, interclub, terreinreservatie, app enzovoort). Deze aanpak vertaalt zich dan ook in een enorme groei op de tennis- en padelterreinen, met ruim 200.000 leden, en de volledige organisatie van de tennis- en padelsport voor clubs en leden. Om deze groei verder succesvol te managen, zullen we bij Tennis Vlaanderen onze structuur verder professionaliseren op volgende manieren:
- Alle bestuurders zullen vanaf nu via een benoemingsraad, i.p.v. het automatisch zetelen als gewestvoorzitter, benoemd worden. Op die manier zal Tennis Vlaanderen een sterk bestuurdersteam samenstellen met alle noodzakelijke competenties en evenwichten (o.a. verhouding man/vrouw en verhouding van de sporten tennis en padel).
- In functie van deze betere vertegenwoordiging van zowel tennis-, padel-, als combiclubs in het bestuursorgaan zal het bestuursorgaan bijkomend worden uitgebreid met een specifiek padelprofiel, dit naast de huidige bestuurders uit combiclubs die er al in zetelen.
- De Algemene Vergadering breiden we uit met 5 rechtstreekse verkozenen uit én door de clubs.
- Ter vervanging van het tennisparlement zal Tennis Vlaanderen en de adviesorganen een Tennisraad en een Padelraad met specialisten ter zake (eventueel ondersteund door werkgroepen) oprichten. De Tennisraad en Padelraad zijn elk binnen hun domein bevoegd voor alle sportieve beslissingen en worden eveneens benoemd via het benoemingscomité.
- De specifieke gewestelijke dienstverlening naar tennisclubs wordt stopgezet en wordt geïntegreerd in de professionele structuur op de hoofdzetel.
Dankzij deze bijsturingen smashen we Tennis Vlaanderen naar een hoger niveau, worden we een nog professionelere organisatie en serveren we een moderne dienstverlening om zo nog dichter bij clubs en leden te staan. Alle tennis- en padelleden kunnen zich immers (mits akkoord van hun club) rechtstreeks kandidaat stellen voor het Bestuursorgaan, de Algemene Vergadering, de Tennisraad en/of de Padelraad. Clubs en leden krijgen de praktische info hierover uiterlijk 15 december 2022. Op 1 april 2023 geven we het startschot van de operationele nieuwe werking (en neen, dat is geen aprilgrap). Gijs Kooken, CEO Tennis Vlaanderen, staat ter beschikking voor verdere toelichting via e-mail (gijs.kooken@tennisvlaanderen.be) of GSM (0497/92.36.36). |